Skaffa PLUS idag! - Bara 599:- i månaden för svartvita bilder i artiklarna   †   Sundsvall 16°C    
Sundsvall 16°C tis 14 aug 2018
529    2   

Sundsvallsgymnasium jobbar för utsatta länder

LOKALT

Gymnasium jobbar för utsatta länder

SUNDSVALL Att elever och skolor i olika projekt jobbar för utsatta länder är ingen nyhet. Sättet dessa donationer kommer att ske på är däremot något vi tror är det första i sitt slag. Det handlar inte om pengar, leksaker, kläder eller liknande utan de ska donera sitt könshår.

SUNDSVALL Att elever och skolor i olika projekt jobbar för utsatta länder är ingen nyhet. Sättet dessa donationer kommer att ske på är däremot något vi tror är det första i sitt slag. Det handlar inte om pengar, leksaker, kläder eller liknande utan de ska donera sitt könshår.

Stanford University har kommit fram till att det material som behåller värme bäst men ändå andas är könshår. Det här gör att dun och fjädrar från fåglar får kliva åt sidan alltså. Könshår kan behålla värmen upp till 65% bättre än någon annan fodring vi använder oss av i kläder eller täcken idag. Sundsvalls gymnasieskolor skall i ett gemensamt projekt nu samla in könshår från elever, lärare och övriga som arbetar inom skolan för att sedan donera detta till hjälporganisation Coldnoway. Dessa i sin tur har nära kontakt med olika fabriker som skall tillverka de nya kläderna. 

Det kommer inte bara röra sig om jackor eller andra fodrade ytterkläder utan även täcken och kuddar skall börja använda sig av denna typ av stoppning. Johan som är projektledare påpekar vikten av ett rättvisare klimat mellan djur och människa att detta inte bara gör gott för de utsatta utan även djuren som slipper bli plågade då fjädrar plockas från fåglar. Det är inte heller ovanligt att näbbar och klor mals ner för att fylla ut fodringen i jackor. Djurplågeri har vi nolltolerans mot säger Johan och nämner att detta på sätt och vis även är ekologiskt och skrattar till lite. Problemet kan dock vara att eleverna i ganska hög grad redan rakat bort sin kroppsbehåring på dessa regioner, därför har en vädjan på intranät och mail skickats ut till alla på skolorna om att låta könshåret växa ut för att sedan rakas bort innan skolavslutning och studenten. 

Kommunen hjälper till
Sundsvalls kommun kommer även de vara delaktiga i projektet och tillsammans med några lokala företag dela ut rakhyvlar och påsar att samla upp behåringen i.
– Vi gillar all form av hjälparbete och känner att vi också vill delta, nämner en ledare för ett av de lokala företagen. 

FAKTARUTA
Idag finns redan etablerade företag i framförallt England, USA och Australien som specialiserat sig på att samla in och sälja vidare könshår till bl.a Oakley, Nike och Adidas.

Styvbjörn Jonsson
Styvbjörn Jonsson
22 april 2013

ANNONS
  Kommentarer (2)
 Sandra 28 april 2013

    Haha jävla sköna ni är! Hänger på jag med, kan man kontakta er eller ska jag kontakta rektorn på berörd skola?? ;))

Styvbjörn Jonsson 28 april 2013

    Skicka ditt könshår till oss per post (rekommenderat brev) så levererar vi håret till insamlingen.

    Mvh
    Sundsvallsbladet


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Sundsvallsbladet.se
Fler häpnadsväckande nyheter

Fröken Ur säger upp sig: ”Mina arbetsvillkor är under all kritik.”

INRIKES

Från och med nästa år kommer man inte kunna ringa Fröken Ur för att få reda på det aktuella klockslaget.

Ulla, 53, blev bestulen på luft ur bildäcket – för andra gången

LOKALT

Ulla möttes av en otäck syn när hon skulle ta bilen till jobbet under fredagsmorgonen.

Kollega bjöd på tårta – nyanländ smakade innan den möglade

LOKALT

”Jag trotsade mina svenska kollegor som menade att man aldrig får ta första biten, eller den sista.”

Trodde hon var nykär – Du kan inte ana vad det egentligen var!

LOKALT

Alla som stadgat sig och befinner sig i livets psykiska slutskede efter två år med sin partner har alltid drömt om att bli nykär igen.

Fortfarande badväder i Stöde, resulterade i slakt och alkoholförgiftning

LOKALT

I helgen samlades Stödes befolkning på Sverker Anderssons gård för pool-party. Det blev en lyckad tillställning där samtliga 19 Stödebor deltog då Rednex var där och spelade Cotton-Eye Joe live. Det bjöds på vitabönor och ett håll i gång utan dess like. Festen avslutades efter 51 timmar då samtliga blev förda till Sundsvalls Sjukhus pga alkoholförgiftning. Det låg […]


ANNONS

Mest lästa