Skaffa PLUS idag! - Bara 599:- i månaden för svartvita bilder i artiklarna   †   Sundsvall 1°C    
Sundsvall 1°C tis 16 okt 2018
582    2   

Sundsvallsgymnasium jobbar för utsatta länder

LOKALT

Gymnasium jobbar för utsatta länder

SUNDSVALL Att elever och skolor i olika projekt jobbar för utsatta länder är ingen nyhet. Sättet dessa donationer kommer att ske på är däremot något vi tror är det första i sitt slag. Det handlar inte om pengar, leksaker, kläder eller liknande utan de ska donera sitt könshår.

SUNDSVALL Att elever och skolor i olika projekt jobbar för utsatta länder är ingen nyhet. Sättet dessa donationer kommer att ske på är däremot något vi tror är det första i sitt slag. Det handlar inte om pengar, leksaker, kläder eller liknande utan de ska donera sitt könshår.

Stanford University har kommit fram till att det material som behåller värme bäst men ändå andas är könshår. Det här gör att dun och fjädrar från fåglar får kliva åt sidan alltså. Könshår kan behålla värmen upp till 65% bättre än någon annan fodring vi använder oss av i kläder eller täcken idag. Sundsvalls gymnasieskolor skall i ett gemensamt projekt nu samla in könshår från elever, lärare och övriga som arbetar inom skolan för att sedan donera detta till hjälporganisation Coldnoway. Dessa i sin tur har nära kontakt med olika fabriker som skall tillverka de nya kläderna. 

Det kommer inte bara röra sig om jackor eller andra fodrade ytterkläder utan även täcken och kuddar skall börja använda sig av denna typ av stoppning. Johan som är projektledare påpekar vikten av ett rättvisare klimat mellan djur och människa att detta inte bara gör gott för de utsatta utan även djuren som slipper bli plågade då fjädrar plockas från fåglar. Det är inte heller ovanligt att näbbar och klor mals ner för att fylla ut fodringen i jackor. Djurplågeri har vi nolltolerans mot säger Johan och nämner att detta på sätt och vis även är ekologiskt och skrattar till lite. Problemet kan dock vara att eleverna i ganska hög grad redan rakat bort sin kroppsbehåring på dessa regioner, därför har en vädjan på intranät och mail skickats ut till alla på skolorna om att låta könshåret växa ut för att sedan rakas bort innan skolavslutning och studenten. 

Kommunen hjälper till
Sundsvalls kommun kommer även de vara delaktiga i projektet och tillsammans med några lokala företag dela ut rakhyvlar och påsar att samla upp behåringen i.
– Vi gillar all form av hjälparbete och känner att vi också vill delta, nämner en ledare för ett av de lokala företagen. 

FAKTARUTA
Idag finns redan etablerade företag i framförallt England, USA och Australien som specialiserat sig på att samla in och sälja vidare könshår till bl.a Oakley, Nike och Adidas.

Styvbjörn Jonsson
Styvbjörn Jonsson
22 april 2013

ANNONS
  Kommentarer (2)
 Sandra 28 april 2013

    Haha jävla sköna ni är! Hänger på jag med, kan man kontakta er eller ska jag kontakta rektorn på berörd skola?? ;))

Styvbjörn Jonsson 28 april 2013

    Skicka ditt könshår till oss per post (rekommenderat brev) så levererar vi håret till insamlingen.

    Mvh
    Sundsvallsbladet


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Sundsvallsbladet.se
Fler häpnadsväckande nyheter

Erik överväger vasektomi – rädd bedövningen inte tar: ”Är välhängd…”

SEX

”Jag är ganska välhängd, det gör mig oroad”

Man åtalas för ”like” på alldeles för gammal bild

INRIKES

Mannen gillade en sju år gammal bild. En alldeles för gammal bild visade det sig.

Kenneth åkte till Indien för att hitta sig själv – blev missnöjd

INRIKES

”När jag var i Indien insåg jag att jag egentligen är ett svin.”

SJ säger upp samtliga lokalvårdare – en säkerhetsfråga

INRIKES

Från och med 1:a februari i år säger SJ upp alla lokalvårdare på samtliga tåg och SJ:s övriga anläggningar. – Det är delvis ekonomiskt förankrat. Vi gör självklart det här för att öka säkerheten ombord för våra passagerare, vi vill inte att Saltsjöbaden-olyckan ska hända igen. Men vi har heller inte råd att köra in […]

”Jag rastade bara kobran…”

LOKALT

I går kväll fick Ljustadalen bekanta sig med fyra exotiska ormar och ingen visste var dom kom från. Sundsvallsbladet har pratat med ägaren till dom små slingriga asen. Ormmannen från Ljustadalen, eller Snake Plissken, som han gärna kallar sig själv för hörde av sig till Sundsvallsbladet efter all uppståndelse kring hans ormar. Vann Robinson, är […]

Ziperallpremie införs – Få pengar för din overall

INRIKES

”Upplevs stötande med Ziperall”


ANNONS

Mest lästa