Skaffa PLUS idag! - Bara 599:- i månaden för svartvita bilder i artiklarna   †   Sundsvall -5°C    
Sundsvall -5°C ons 12 dec 2018
649    2   

Sundsvallsgymnasium jobbar för utsatta länder

LOKALT

Gymnasium jobbar för utsatta länder

SUNDSVALL Att elever och skolor i olika projekt jobbar för utsatta länder är ingen nyhet. Sättet dessa donationer kommer att ske på är däremot något vi tror är det första i sitt slag. Det handlar inte om pengar, leksaker, kläder eller liknande utan de ska donera sitt könshår.

SUNDSVALL Att elever och skolor i olika projekt jobbar för utsatta länder är ingen nyhet. Sättet dessa donationer kommer att ske på är däremot något vi tror är det första i sitt slag. Det handlar inte om pengar, leksaker, kläder eller liknande utan de ska donera sitt könshår.

Stanford University har kommit fram till att det material som behåller värme bäst men ändå andas är könshår. Det här gör att dun och fjädrar från fåglar får kliva åt sidan alltså. Könshår kan behålla värmen upp till 65% bättre än någon annan fodring vi använder oss av i kläder eller täcken idag. Sundsvalls gymnasieskolor skall i ett gemensamt projekt nu samla in könshår från elever, lärare och övriga som arbetar inom skolan för att sedan donera detta till hjälporganisation Coldnoway. Dessa i sin tur har nära kontakt med olika fabriker som skall tillverka de nya kläderna. 

Det kommer inte bara röra sig om jackor eller andra fodrade ytterkläder utan även täcken och kuddar skall börja använda sig av denna typ av stoppning. Johan som är projektledare påpekar vikten av ett rättvisare klimat mellan djur och människa att detta inte bara gör gott för de utsatta utan även djuren som slipper bli plågade då fjädrar plockas från fåglar. Det är inte heller ovanligt att näbbar och klor mals ner för att fylla ut fodringen i jackor. Djurplågeri har vi nolltolerans mot säger Johan och nämner att detta på sätt och vis även är ekologiskt och skrattar till lite. Problemet kan dock vara att eleverna i ganska hög grad redan rakat bort sin kroppsbehåring på dessa regioner, därför har en vädjan på intranät och mail skickats ut till alla på skolorna om att låta könshåret växa ut för att sedan rakas bort innan skolavslutning och studenten. 

Kommunen hjälper till
Sundsvalls kommun kommer även de vara delaktiga i projektet och tillsammans med några lokala företag dela ut rakhyvlar och påsar att samla upp behåringen i.
– Vi gillar all form av hjälparbete och känner att vi också vill delta, nämner en ledare för ett av de lokala företagen. 

FAKTARUTA
Idag finns redan etablerade företag i framförallt England, USA och Australien som specialiserat sig på att samla in och sälja vidare könshår till bl.a Oakley, Nike och Adidas.

Styvbjörn Jonsson
Styvbjörn Jonsson
22 april 2013

ANNONS
  Kommentarer (2)
 Sandra 28 april 2013

    Haha jävla sköna ni är! Hänger på jag med, kan man kontakta er eller ska jag kontakta rektorn på berörd skola?? ;))

Styvbjörn Jonsson 28 april 2013

    Skicka ditt könshår till oss per post (rekommenderat brev) så levererar vi håret till insamlingen.

    Mvh
    Sundsvallsbladet


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Sundsvallsbladet.se
Fler häpnadsväckande nyheter

Kanylloppis orsakar omfattande HIV-smitta

LOKALT

Efter årets kanylloppis på Folkets Park i Matfors har fler än väntade blivit HIV-smittade och dödssjukdomen sprids nu som en löpeld i Sundsvalls knarkarnäste. Det här innebär att HIV nu är vanligare än både alkoholförgiftning och narkotikaberoende i den lilla idyllen ca 2 mil väster om Sundsvall. – Vi är inte helt säkra än men […]

Många ville hedra den överkörda tvättbjörnen

LOKALT

Kvinnan som körde över djuret fick skuldkänslor och la en ros vid den döda kroppen.

Rökrutan återinförs på högstadieskolor

LOKALT

Rökrutan återinförs i Sundsvall redan nästa år. Matfors skola är först ut med den klassiska rutan som avskaffades 1 juli 1994. Efter påtryckningar bakifrån har man nu bestämt att rökrutan åter ska finnas på högstadieskolor runtom i Sundsvalls kommun. Matfors skola är först ut i projektet eftersom rökning är en stor del av ungdomarnas liv […]

Beställde kokain men fick rågmjöl

LOKALT

En 20-årig man från Timrå beställde dödsdroger via internet. Timråbon avslöjades sedan av polisen som tog han om preparatet och det ynglingen trodde var kokain var egentligen rågmjöl. – Vafan säger du?! Det kan inte stämma. Jag har skjutit det här kokainet bra länge nu och jag blir fruktansvärt hög och ”stekt”, säger grabben. Den […]

Kollega bjöd på tårta – nyanländ smakade innan den möglade

LOKALT

”Jag trotsade mina svenska kollegor som menade att man aldrig får ta första biten, eller den sista.”

Djurens Paralympics 2012 hålls i Sundsvall

LOKALT

Då var det klart att Sundsvall blir arrangörer av Animal Paralympics 2012.


ANNONS

Mest lästa