Skaffa PLUS idag! - Bara 599:- i månaden för svartvita bilder i artiklarna   †   Sundsvall -1°C    
Sundsvall -1°C lör 23 feb 2019
13.6k    28   

Stefan Sundström blir VD för Monsanto Sverige.

Miljöprofilen och musikern Stefan Sundström som nu fått tjänsten som svensk VD för det kontroversiella jordbruks- och forskningsföretaget Monsanto och går nu direkt ut i kamp mot dem som kritiserar företaget Monsanto.

Vi har nu haft möjlighet att göra en ingående intervju med den gamla popstjärnan som blivit miljökämpe på äldre dar så att han utförligt kan förklara sitt enorma stöd inför företaget och hur det kommer sig att just han skall leda den svenska delen av koncernen.

Det är bara bråkstakar och petimetrar som talar illa om Monsanto, menar Sundström. Sluta bråka med Monsanto, de är schyssta killar! Bjuder på bärs och sådär. Vi kommer att fortsätta med vår mission att få totalt monopol över alla grödor så det blir lite ordning på torpet. Folk går och jollrar för mycket, men nu ska det bli ändring! Sträck på er!

Bolaget han pratar om är genmodifieraren Monsanto. Ett bolag sprunget ur Sverigeanknutna Pharmacia Upjohn och numera världens största tillverkare av genmanipulerade grödor, så kallade GMO. De har bland annat fått kritik för att deras grödor ofta bara är ettåriga och utsäde då måste köpas varje år, och för att vissa studier visat att en del genmanipulerade grönsaker och sädesslag kan kopplas till hälsoproblem hos försöksdjur.

Monsanto har ju fått en del negativ mediabevakning sista åren men du tar aktiv ställning på deras sida?

– Det är ju bland annat just det! Mediadrevet mot dom har ju varit helt hänsynslöst! De försöker ju bara göra grödorna lite bättre, precis som vi jordbrukare gjort i tusentals år. Vi har förädlat morötterna till sin stora saftiga nuvarande form, fått bort de stora hårda fröna ur bananerna och om nån av er har ätit riktiga små sura vildäpplen så vet ni hur vedervärdigt det är. Monsanto gör ju samma sak, med snabbare, bättre och med modern teknik! Jag har ju som bekant försökt väva in lite stöd för deras verksamhet i min musik också. Min nästa platta ska faktiskt heta Manipulera Mera! och kommer framåt sommaren. En sorts hyllning kan man säga.

Du har alltså ingenting emot genmanipulation?

– Absolut inte! Jag försöker att bara äta genmanipulerad mat. I alla fall i så stor utsträckning som det går. Det är ju mycket lobbyverksamhet mot framtidens mat så ibland får man gå till lite bättre och mer välsorterade butiker, som Lidl och sådär. Det handlar ju dels om att jag försöker ta mitt moraliska ansvar inför naturen, då man med grödor som klarar sig i hårdare jord dels behöver mindre gödningsmedel, kan odla på fler platser och då komma fler till goda, och ger mer avkastning på mindre mark. Dels är det ju hälsoaspekten. Inte vill jag hålla på och äta importerat eller långlagrat och gammelbesprutat när man med fiffig teknik kan göra så att ett frukten och grönsakerna kan hålla i nåt år utan massa fuffens och jox.

Monsanto är som bekant företaget bakom DDT, PCB och det så kallade Agent Orange.

– Ja, och? Han schweizaren, Paul Müller, som utvecklade DDT, han fick ju faktiskt Nobelpriset för det! Och visst funkade det mot odjuren! Paff poff bara så var de döa! Svinbra. Jag har fortfarande ett par tunnor för privat bruk som jag kör med.

Det finns studier som visar på att deras genetiskt manipulerade grödor och vissa av företagets moderna bekämpningsmedel kan ha negativa hälsoeffekter på lång sikt, vad säger du om det?

Lite skit rensar magen! säger Sundström och rycker på axlarna. -Nä, såna där klagomål är skitsnack och lobbygangsterfasoner. Det är bara rabiata ekofascister och bakåtsträvare som försöker stoppa utvecklingen.
 Vi jordbrukare har fått stångas med såna där bråkstakar i alla tider när vi försökt att förbättra och förädla grödorna. Försök ni gnaga på en ynklig vissen 1500talsrova. Titta bara på Belgian Blue, där kan man snacka om rejäl köttbit! Vi vill ju se bara samma sak med växterna.

Du som nu ska ta över VD-posten här i Sverige, har inte du alltid varit lite av en frontfigur och kämpe för Monsanto i Norden, men mer inofficiellt?

-Det vet jag inte om jag kan säga att jag är direkt, men jag har alltid varit väldigt öppen med att jag älskar företaget och deras varor och har aldrig skyggat tillbaka för att slåss för miljön och använda mitt kändisskap positivt. Sedan flera år tillbaka använder jag bara deras utsäde själv hemma på gården. Sen är det väl så att jag alltid har känt solidaritet med de utsatta, the underdog som det kallas, och det här företaget har det ju gått häxjakt mot. Det finns flera företag som behandlats illa som jag stödjer helhjärtat.

Som vilka då till exempel?

– Ja, men det är ju många. Coca Cola till exempel. Där är många i en sorts hycklande hatkärlek. Dem får en massa kritik bara för att de tar för sig av vatten lite varstans, som att vatten inte ska vara en helt okontrollerad mänsklig rättighet att ta för sig av, och samtidigt vet vi ju att en kall cola är den bästa törstsläckaren. Om andra i områdena får slut på vatten är det ju deras eget fel som inte förstått fördelarna i en helt okontrollerad marknad, och då kan de ju köpa cola! Det är ju både godare och nyttigare egentligen, med alla de där växtextrakten, mineralerna och det goda söta som lyfter humöret. Samma sak är det ju med med alla dem andra stackars utsatta företagen som egentligen bara försöker göra gott och vara lite public service, ja, ni vet, Shell, McDonalds, Philip Morris och sådär. De hör till mina favoriter. Folk är för gnälliga nuförtiden. Vita kränkta män överallt.

Monsanto har ju även hamnat i blåsväder över en lag de fått igenom i vissa länder som i korta drag innebär att om enstaka exemplar av någon av deras grödor hittar sig in på ens åker så får de ta över åkern, eller så delas det ut grova böter. Vissa har då påstått att representanter från Monsanto kastat in en näve fröer på andras åkrar för att sen luta sig mot lagen. Hur ser du på den saken?

– Jag blir så trött på att allmänheten ska hålla på och lägga sig i vad vi jordbrukare och våra företag gör. Det är klart att man tar till lite tjuvnyp ibland. Sånt måste man ju göra för att komma upp sig. Det handlar ju om tillväxt! Det säger sig ju självt att just tillväxten är det viktigaste för oss odlare. När kommunalpolitiker fifflar med lagtveksamma beslut eller Radiotjänst tar ut avgift för smartphone-innehav rycker alla på axlarna, men så fort vi bönder häller bensin i grannens bevattningstank eller nåt multinationellt jordbruksföretag mutar till sig nåt nytt direktiv så de kan hanka sig fram lättare så ska man dra på stora växlarna. ’Låt oss vara!’ vill jag säga till alla som ska lägga sig i. Vi har för mycket regler och direktiv. Till exempel har jag senaste året gjort lite tester där jag grävt ner batterier och spillolja på mina marker, som gödning. Tanken är då alltså att om det kan ge energi till mina bilar eller apparater borde växterna också kunna ta till sig det. Det har inte fungerat så bra, men man ska ju få testa! Men nejdå, det har de varit och gnällt om en massa så nu har jag faktiskt installerat en stor harpun på taket för att freda mig med. Och den kommer dom väl också att klaga på endera dagen! säger Sundström och fortsätter

-Och det här som vissa tar upp om att GMO kanske påverkar människor… Om det nu är sant att GMO faktiskt har några effekter på folk är det ju bara positivt. De är ju extra bra! Tänk hur skrangliga folk såg ut på utvandrartiden då grödorna var mesiga. Om 50 eller 100 år, när Monsanto har monopol på mat och gjort allt lite muskligare ser vi kanske ut som superhjältar allihop!

Han sträcker sig efter en cigarett ur ett paket på bordet, tänder den och tar ett tankfullt bloss.

– Vem vet, man kanske får superkrafter av att äta Monsantos grönsaker! säger han och skrattar hjärtligt. – Nej, folk är så nojiga inför allt de upplever som nytt eller främmande. Det var likadant när vi fältbiologer på 60talet fick förklara för oroliga mesar att kärnkraften är en ren, miljövänlig och bra energikälla, och på 90talet när mikrovågsugnen kom vissa trodde att maten skulle bli radioaktiv. Det handlar ju om att kolla upp saker själv, vara lite källkritisk. Folk utan källkritik blir man ju bara trött på.

Hur kommer det sig egentligen att Monsanto valt en musiker att företräda dom i Sverige?

– Jag är ju inte bara musiker! De senaste åren har jag fokuserat mycket på ekologi, naturen, odlande och skrivit böcker och drivit facebookgrupp på det temat. Bland annat har jag ju i lite diffusa ordalag tagit upp företaget i mitt politiska manifest Stefans Lilla Gröna. De har uppmärksammat mitt stora stöd och gillar min profil. Jag är ju en rätt skön snubbe. Monsanto och jag passar som anden i lampan.

– Jag ser Monsanto lite som Astrid Lindgren. En snäll gammal tant som bara försöker ge barnen lite fördelar i live

Med det avslutar vi officiellt intervjun och Stefan bjuder glatt och frikostigt på Coca Cola som han har egen automat för hemma. Han tar fram och insisterar på att vi tar ett par linor colombianskt självförtroende han anser passar perfekt till drycken. Stefan förklarar att ’kidsen’ som tillverkar det verkligen har ’feeling för kvalité’ och sen visar han stolt upp sin nya vräkiga stadsjeep. – Nästan tre liter milen! Ett riktigt vrålåk. Min nya pärla. Traktorn passar ju på landet, ska man till stan ska man ju glida i stil, påpekar han, blinkar glatt med ena ögat och drar iväg med bilen i ett bensinslukande vrål.

Styvbjörn Jonsson
Styvbjörn Jonsson
24 april 2013

ANNONS
  Kommentarer (28)
 Johanna Söderblom 23 maj 2013

  Äntligen en redig karl som VD för ett av de stora företagen. Alltid gillat hans musik och är säker på att han kommer vara en jättebra vd. Ser ut som han är väldigt insatt redan så det blir säkert perfekt. Lycka till och låt ingen stoppa dig stefan!

Hanna 23 maj 2013

  Så himla bra!

Jossan 29 oktober 2013

  Äää… Dåre!!!!!

Mange 22 december 2013

  Hur fan kan du bara me att stå för skiten! Monsanto är ett stort jävla brott emot mänskligheten! Bojkotta monsanto!

amilo 8 februari 2014

  Jag hoppas detta är skämt annars har han inte alla hemma =(

Arg! 13 februari 2014

  ÄR HAN HJÄRNDÖD ELLER BARA UPPKÖPT AV FÖRETAG ?????

  Inte för att jag vill att han ska bli skadad eller dö, men hoppas ändå att han snart mår dåligt av sin GMO-kost så han inser hur fel han har..

  Monsantos egna studier på sina GMO-grödor blev testade på möss i ENDAST 19 dagar! Vid längre studier utförda av andra så har mössen utvecklat cancer, hår har växt i munnen, fertiliten ökade lavinartat och annat skit efter 3:e generationens möss!

  Hur vågar han ens gå ut och kalla sig för miljökämpe när han tycker att människors rättighet att odla och äta naturellt (samt att vatten) ska vara ÄGT OCH KONTROLLERAT AV FÖRETAG FÖR PERSONLIGA VINSTER! FUCK THAT!

  Sen ännu mer förvånande att han säger detta:
  ”Det var likadant när vi fältbiologer på 60talet fick förklara för oroliga mesar att kärnkraften är en ren, miljövänlig och bra energikälla.”
  HALLÅ ?? Tjernobyl ?? Fukushima ??
  Och nu kallar han oss igen för mesar och vill att vi ska ta hans ord om GMO? FUCK THAT!

  Monsanto lobbar världen över för att gömma användandet av GMO i innehållsförteckning! Ingen som tycker det är konstigt?

  http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/genetically-modified-soy_b_544575.html

  Cool Runnings

Arg! 13 februari 2014

  INfertiliteten ökade*

Arlon 13 februari 2014

  Helt hysteriskt…hahaha, bästa skämtet på länge =))

Stig Bölja 14 februari 2014

  Underbart Stefan. Det är nog så dom skall tas, gangsterföretaget Monsanto.

Oscar Holmberg 23 februari 2014

  Vilken jävla dåre.
  Allt är utom hopp när en sån här människa kan bli VD.
  Undra varför just ett företag som Monsanto väljer honom som VD?

Caroline Andrén 1 mars 2014

  Jag blir orolig. Säg att detta är ett skämt! Det jag läser är för absurt för att vara äkta.

Peter 10 mars 2014

  Är det här någon sorts försök till satir?

Johnsen 10 mars 2014

  Jag vet inte alls vad den här numera vd’n fösöker få allmänheten att tro på, jag har min uppfattning klar och den är klar och tydlig…
  Monsanto ” Fuck Off ” säger jag bara och likaså till Stefan Sundström, hur man kan gå med på en sån sak visar att han inte har många celler kvar.
  Har du läst någon gång vad de gjort sedan 1950 talet eller du är icke läskunnig.
  Läs på nätet vad man har gjort hitills och vad man står för…
  Jag hade blivit mindre förvånad om en nazist hade tagit jobbet.
  Den mest ointelligenta person i SVERIGE måste nu vara Stefan Sundström trots att han är trubadur eller vad han nu än är, kan man välja att arbeta för någon som MONSANTO visar hur han är både som person och musiker, HYCKLARE.

Lorjos 10 mars 2014

  Nästan roligare än artikeln är ju de arga kommentarerna från de som inte insett att det är fråga om ironi, satir 🙂

  Nåväl, till deras försvar måste man ju ställa det faktum att verkliga åsikter och uttryck likt de som beskrivs inte är helt ovanliga, dessvärre, och har man inte kännedom om Syndströms musik… ja, vad ska man tro?

Carl Edström 10 mars 2014

  Ni som kritiserar Sundström eller uttrycker er avsky för honom:
  Tror ni verkligen på fullt allvar att artikeln är sann och att Stfan S skulle uttrycka sig så.

  Snyggt jobbat Sundsvallsbladet! Härlig humor och superb satir – ni lyckades ju få folk att tro på det. Riktigt lyckat!!
  N

Styvbjörn Jonsson 10 mars 2014
  Vi på Sundsvallsbladet vill göra alla läsare uppmärksamma på att det inte ligger någon sanning i artikeln. Alls. Den faktiska sanningen är att ingenting vi skriver är sant då Sundsvallsbladet är en satirtidning som inte har för avsikt att förmedla riktiga nyheter.

  Vi har varit i kontakt med Stefan Sundström som hälsar gott åt er alla! Han har inga planer på att bli VD för Monsanto inom den närmsta framtiden. Vi rekommenderar att ni lyssnar på hans musik istället för oss! 😉

  Mvh
  Styvbjörn Jonsson
  Sundsvallsbladet.se

Nouklas Ferrebino 11 mars 2014

  Det är fruktansvärt att läsa hur makteliten åter igen slår ner som en gam på ära och redlighet. Hur länge ska detta få fortgå? Och varför publicerar Sundsvallsposten eländet? Men Sundström är inte den förste som sålt sin själ för makt och välstånd och garanterat inte den siste.

Axel Aemmelquist 11 mars 2014

  Jag tyker det är synnd att Sunström, som är en klok en, ska va vede för en sån dumm firma som Monnsanto.

Emma Nordenstam 12 mars 2014

  Ska man vara mest orolig för Montasano eller för att folk inte förstår satir när den är så här uppenbar??

Torbjörn 20 januari 2015

  Nästan så man förlorar hoppet för mänskligheten när man läser kommentarerna från dem som inte fattar att detta är satir och ironi.

Peter 2 juni 2015

  Humor och intelligens är starkt förknippat med varandra….

Egbjert Flemka 2 juni 2015

  Ja tycker de e konstit att sundström tar det där jobbet. Han brukade ju va mot sånt som monsanto håller på me. Fast han har väl blivi tokig? Johan Jonson skulle aldri gjort de. Och inte Tåström.

Joakim 3 juni 2015

  Hehe, inte särskilt subtil humor, men kul att läsa. Hade det inte varit så tydligt, så skulle det förvisso varit än roligare, men också mer förståeligt med somligas arga reaktioner… 😉

Jonne 3 juni 2015

  Hahahaha… helt underbart XD. Fast kanske allra roligast med folk som inte fattar (kommentarsfälten…) Rock on!!!!

Fredrik 3 juni 2015

  Ja de anti intellektuella vetenskapsförnekarna har vist ingen humor eller förmåga att förstå texter.

  Vill ni lära er lite om Monsanto så läs denna fråga/svar på Quora som mycket enkel samanfatr Monsanto.

  Ni kan idag INGET om vare sig Monsanto eller gmo. Ni kan tom mer än de som aldrig har hört talas om GMO eller Monsanto då er kunskap är negativ, dvs på ett prov skulle ni få massor av minuspoäng.

  http://www.quora.com/Is-Monsanto-evil

Fredrik 3 juni 2015

  Ja de anti intellektuella vetenskapsförnekarna har vist ingen humor eller förmåga att förstå texter.

  Vill ni lära er lite om Monsanto så läs denna fråga/svar på Quora som mycket enkel samanfatr Monsanto.

  Ni kan idag INGET om vare sig Monsanto eller gmo. Ni kan tom mindre än de som aldrig har hört talas om GMO eller Monsanto då er kunskap är negativ, dvs på ett prov skulle ni få massor av minuspoäng.

  http://www.quora.com/Is-Monsanto-evil

Johan 3 juni 2015

  Jag har mycket svårt att tro att människor som kan läsa och skriva samt dessutom känner till företaget ifråga så totalt kan missa satiren här. Jag röstar på att alla arga är fejk.:)

Pelle Prutt 3 juni 2015

  Alltså, ansvariga för sajten har skrivit ut att det inte ligger någon sanning alls i detta och ändå skriver ni som om det vore det. Ni måste ju onekligen vara läskunniga, frågan är ju då hur korkade ni är. Röstar ni verkligen i valen, för det skulle skrämma mig kolossalt.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Sundsvallsbladet.se
Fler häpnadsväckande nyheter

Kvinnofängelset ska börja sändas igen

NÖJE

Grattis alla ni som jobbar nattskift eller bara är nattsuddare. Nu står det klart att Kvinnofängelset äntligen ska börja sändas i svensk television igen med helt nya avsnitt. Som vi har väntat! Klassiker Nya avsnitt börjar visas fr.o.m juli i år och blir det första sedan uppehållet 1986 (2000 i Sverige) och därmed det 693:e avsnittet […]

Pensionär lyckades (nästan) äta wienerbröd utan att smula

LOKALT

”Mitt mål har hela tiden varit noll smulor innan jag kolar vippen så jag är inte helt nöjd än”

Många ville hedra den överkörda tvättbjörnen

LOKALT

Kvinnan som körde över djuret fick skuldkänslor och la en ros vid den döda kroppen.

Trodde hon var nykär – Du kan inte ana vad det egentligen var!

LOKALT

Alla som stadgat sig och befinner sig i livets psykiska slutskede efter två år med sin partner har alltid drömt om att bli nykär igen.

Beställde kokain men fick rågmjöl

LOKALT

En 20-årig man från Timrå beställde dödsdroger via internet. Timråbon avslöjades sedan av polisen som tog han om preparatet och det ynglingen trodde var kokain var egentligen rågmjöl. – Vafan säger du?! Det kan inte stämma. Jag har skjutit det här kokainet bra länge nu och jag blir fruktansvärt hög och ”stekt”, säger grabben. Den […]

”Jag rastade bara kobran…”

LOKALT

I går kväll fick Ljustadalen bekanta sig med fyra exotiska ormar och ingen visste var dom kom från. Sundsvallsbladet har pratat med ägaren till dom små slingriga asen. Ormmannen från Ljustadalen, eller Snake Plissken, som han gärna kallar sig själv för hörde av sig till Sundsvallsbladet efter all uppståndelse kring hans ormar. Vann Robinson, är […]


ANNONS

Mest lästa