banksy

Bank fick hundratals kunder att donera sina organ – utan deras vetskap

 SUNDSVALL  En relativt stor bank i Sundsvall har fått hundratals kunder att donera sina organ till behövande i Afrika. Sedan första januari i år har banken lagt till en punkt i alla nya bolåneavtal utan att informera kunderna.

Sundsvallsbladet har tagit del av avtalet och den nya klausulen;
● Vid lånetagarens underskrift på innevarande avtal lovar hen att donera minst ett lämpligt organ till behövande i Afrika. Val av organ bestäms av svenska ambassaden i Senegal efter behov. Transport till sjukhus och omkostnader för operation står lånetagaren själv för.

”Vi gör det för en god sak”
– Det är inte vår skyldighet att upplysa kunderna om allt som står i våra avtal, i och med sin underskrift godkänner man att man läst igenom och förstår avtalet. Dessutom gör vi det här för en god sak. 44 njurar exporteras till Afrika as we speak!, säger en lyrisk banktjänsteman. 

Sundsvallsbladet har pratat med Arla, 81, som skrivit under avtalet och tvingas nu donera sin blindtarm om två veckor.
– Ja det här känns ju inte alls bra må jag säga. Jag skulle bara låna en slant till ett torp i Skottsund men tvingas nu donera ett organ istället, säger Arla med en dov ton.

ewa-fett-lessenArla, 81, här med sin döda hund Loa Falkman

18 januari 2015
Styvbjörn Jonsson

Kommentarer (4)

 1. Gunnar 18 januari 2015

  Jag tycker det är jättebra! Bankerna har ju donerat sin själ till djävulen, så då är det ju inte mer än rätt att vi också donerar nåt.

 2. Wilson Wojtek 18 januari 2015

  Min nu döda far var gravt alkoholiserad under min uppväxt. Hans lever slutade fungera när jag var fyra, och på min femårsdag transplanterade läkare en bit av min lever till min far. Jag är glad att jag gjorde detta, trots att han söp sönder den nya levern bara fem år senare.
  Arla har fått spendera 81 år med sin blindtarm och jag förstår att det kan vara svårt att skiljas åt efter en så lång tid tillsammans, men tänk på de stackars senegaleserna. Var solidarisk – offra dina organ för Afrika.
  ”If you love someone, set them free. If they come back they’re yours; if they don’t they never were.” – Skrillex ”Dead Mouse” Tiësto

 3. Röster Vansbrosimmetsson 27 januari 2015

  @Wilson Wojtek. Jag förstår din poäng. Min far gick bort för sju år sedan. Trots detta blev han tvungen att donera sina nyckelben bara härom veckan. Jag tycker dock att det är lite väl magstarkt att gräva upp en person för att donera hans nyckelben på det viset. Själv har jag dessutom fått donera mina magmusklers tre dagar gamla träningsvärk. Jag är skäligt upprörd.

 4. Arla Gryning 29 april 2015

  Det kan bara vara svenskar som tycker att det är bra att en bank hemligt gör affärer med kundernas organ.Kommentera

CAPTCHA (spam-skydd) * *

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK5 MEST LÄSTA NYHETER

ANNONS