Drack Baileys – dömdes till fem år för homosexualitet

 UTRIKES  De två männen beställde in varsin Baileys. Det räckte för att de skulle dömas till fem års fängelse – för homosexualitet. 
Den bisarra domen utfärdades i Kamerun i fjol. Kamerun är ett av flera länder i Afrika som är ökänt för en närmast paranoid homofobi. 
De dömda männen, Singa Kimie och Ndjome Francky ”avslöjades” när de beställde in varsin Bailey på en bar i huvudstaden Yaoundé sommaren 2001.

”Homodrink”
Tydligen väckte beställningen och det sätt den framfördes på misstankar och polis tillkallades eftersom männen ”såg bögiga ut.” Även själva drinken betraktas som misstänkt och betraktas som en ”homodrink” som bara passar kvinnor. 

En man som beställer in en Baileys ses som suspekt. Ett manligt par som gör det kan uppfattas som mycket provocerande i de homofoba kretsarna. Det var precis det som Singa Kimie och Ndjome Francky råkade ut för. Det fanns i och för sig inga bevis för att de två männen begått någon homosexuell handling.

”Det dricker bara kvinnor”
Men det behövdes inte heller. Domaren ansåg att männens ”bögiga utseende” och ”feminina klädstil” räckte till för fällande dom. Men framförallt räckte det med att männen drack Baileys. 
– Det dricker bara kvinnor, sa domaren och dömde dem till maxstraffet – fem års fängelse.

Fängelsetiden blev mardrömslik för männen eftersom de på grund av sin påstådda homosexualitet blev lovligt byte både för vakterna och de intagna. I januari upphävdes domen i högre rätt och männen släpptes.

Michael Touge, männens försvarsadvokat, säger att det räcker med blotta misstanken för att bli dömd som homosexuell i Kamerun. 
– Åklagarsidan behöver inte bevisa någonting, att vara manlig frisör kan vara tillräckligt, säger han till den amerikanska nyhetsbloggen Think Progress.

16 september 2014
Styvbjörn Jonsson

Kommentarer (0)Kommentera

CAPTCHA (spam-skydd) * *

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK5 MEST LÄSTA NYHETER

ANNONS